+38 050 933 51 60
+38 093 369 29 10
UA RU EN
0
Як ми можемо допомогти?
< Всі теми

Цистеїн

Цистеїн що це?

Цистеїн і цистин є незамінними амінокислотами, які можуть перетворюватися одна в одну. Цистеїн може утворюватися в організмі людини з амінокислот серину і метіоніну. У 1810 році цистин вперше був виділений із сечового каменю, а через багато років також із рогової тканини. У 1884 році цистин був відновлений до цистеїну. Структури обох амінокислот були доведені в 1903/1904. Подібно до метіоніну і таурину, цистеїн є сірковмісною амінокислотою з антиоксидантною дією і в основному міститься в тваринних білках . У ссавців в біосинтезі бере участь тільки L-форма цистеїну. Якщо в дієті мало амінокислот метіоніну та серину, то L-цистеїн стає набагато важливішим. L-цистеїн можна отримати з таких продуктів, як птиця, яйця, сир і насіння соняшнику. Поряд з амінокислотами глутаміном і гліцином, цистеїн необхідний для виробництва глутатіону — головного антиоксиданту, який має вирішальне значення для здоров’я.

 

L-цистеїн зазвичай є амінокислотою, що обмежує виробництво глутатіону, тому важливо споживати достатню кількість цієї амінокислоти, навіть якщо вона не вважається незамінною. Хоча цистеїн має невелику здатність зменшувати окислювальний стрес, його найважливіша роль полягає у виробництві та регенерації глутатіону. Дослідники довголіття вважають, що глутатіон настільки важливий для здоров’я, що рівень цього антиоксиданту в клітинах є показником того, скільки людина проживе. Глутатіон є найважливішим антиоксидантом організму, оскільки він міститься в клітинах, що робить його необхідним для підтримки здорової імунної системи та боротьби з пошкодженням клітин. Цистеїн особливо багатий білками шкіри та волосся. Він може перетворюватися на амінокислоту таурин, яка є важливою для нервів, травлення та серцево-судинної системи.

Які важливі функції в організмі виконує цистеїн?

Цистеїн має антиоксидантні властивості і може зменшити токсичну дію ліків і хімічних речовин. Він сприяє синтезу клітинних мембран (клітинних стінок), а також їх регенерації. Разом з пантотеновою кислотою (вітамін групи В) цистеїн сприяє утворенню важливих жирних кислот для клітинних стінок і мієліну (частина мозкової речовини нерва). Він також входить до складу структурних білків сполучної тканини і зміцнює ці тканини.

Які потенційні переваги для здоров’я має цистеїн?

Чи може цистеїн допомогти в лікуванні діабету?

Наукові дослідження показують, що L-цистеїн може допомогти в лікуванні діабету шляхом зниження рівня цукру в крові, зменшення резистентності до інсуліну та зменшення пошкодження кровоносних судин. Це може бути важливо для людей, які страждають на серцеві захворювання або генетичний дефіцит ферменту, відомий як дефіцит G6PD, який пов’язаний з багатьма ускладненнями. Добавки L-цистеїну змогли знизити рівень глюкози в крові та резистентність до інсуліну. Також спостерігалося зниження окислення білка плазми у щурів, які отримували цистеїн.

 

Дослідження, опубліковане в 2018 році, показало, що L-цистеїн допомагає запобігти дефіциту G6PD. Високий рівень цукру в крові може сприяти дефіциту G6PD і пов’язаним з цим проблемам з кров’ю і кровоносними судинами, але, здається, L-цистеїн відновлює оптимальні рівні цього ферменту і покращує його функцію і у тварин з цукровим діабетом покращилося. Однак автори дослідження відзначили, що необхідні подальші дослідження, перш ніж можна буде зробити рекомендацію.

Чи має цистеїн антиоксидантні властивості?

L-цистеїн діє як нейтралізатор вільних радикалів, які викликають пошкодження клітин, викликане окислювальним стресом, і покращує антиоксидантні можливості організму, захищаючи глутатіон. Це найвідоміша перевага L-цистеїну, який може уповільнити процес старіння та допомогти запобігти або лікувати ряд серйозних захворювань. Це також означає, що L-цистеїн може підтримувати імунну функцію шляхом підвищення рівня глутатіону. Наукові дослідження показують, що імунологічні функції при захворюваннях, пов’язаних з дефіцитом цистеїну та глутатіону, можуть бути значно посилені та потенційно відновлені за допомогою добавок цистеїну. Існують дослідження на ВІЛ-інфікованих, які показують здатність L-цистеїну покращувати імунну функцію. Інше дослідження показало, що L-цистеїн може мати позитивний вплив на імунну функцію у пацієнтів з ВІЛ шляхом відновлення рівня глутатіону. Добавки L-цистеїну також можуть покращити імунну функцію у жінок у постменопаузі, як показало дослідження 2008 року.

Чи може цистеїн сприяти детоксикації організму?

L-цистеїн можна використовувати для запобігання побічних ефектів, спричинених реакцією на ліки та токсичні хімікати. Відповідно до дослідження, опублікованого в журналі Alternative Medicine Review , цистеїн відіграє вирішальну роль у механізмах детоксикації в організмі. Токсичні метали мають прооксидантну дію та знижують рівень глутатіону, тоді як добавки L-цистеїну можуть допомогти відновити ці рівні, щоб організм міг ефективно детоксикувати токсини.

Чи може цистеїн сприяти здоров’ю печінки?

Печінка відіграє важливу роль у багатьох процесах. Він відповідає за підтримку розщеплення їжі та детоксикацію організму. Оскільки він головним чином відповідає за переробку сполук у крові, він щодня піддається впливу токсинів із навколишнього середовища. Крім того, щосекунди в печінці відбувається 30 000 ферментативних реакцій, що іноді може перевантажувати навіть здорову печінку. Функція печінки впливає на всі інші системи в організмі, включаючи травлення, яке відповідає за метаболічний стан. Крім того, печінка відповідає за фільтрацію сполук з крові.

Було показано, що може сприяти роботі печінки за рахунок збільшення виробництва глутатіону. Ця підвищена антиоксидантна активність допомагає зменшити токсичний окислювальний стрес для клітин печінки, даючи більше часу для відновлення та регенерації. Підтримка нормального рівня цистеїну в організмі також сприяє здоровій детоксикації печінки. Забезпечуючи антиоксидантну підтримку печінки в переробці різноманітних сполук, можна підтримувати структуру печінки. Крім того, вироблення нових клітин печінки підтримується для довгострокового здоров’я печінки.

Чи може цистеїн підтримувати здоров’я органів дихання?

Окрім антиоксидантної активності, цистеїн також підтримує здорову функцію легенів. Він працює, підтримуючи нормальну консистенцію слизу в дихальних шляхах, що може допомогти полегшити труднощі з диханням. Стимулюючи виробництво глутатіону, цистеїн також зменшує типовий окислювальний стрес у легенях, спричинений поширеними сезонними стресами.

Чи може цистеїн принести користь здоров’ю мозку?

Цистеїн підтримує рівень глутамату в мозку. Цей важливий нейромедіатор бере участь у навчанні та функції пам’яті. Виробництво глутатіону також захищає мозок від окисного пошкодження, що позитивно впливає на когнітивні функції, сприяючи здоровій роботі клітин мозку.

Чи може цистеїн сприяти здоров’ю серця?

Цистеїн може сприяти здоров’ю серця, збільшуючи антиоксидантну здатність. Крім того, підтримує здоровий рівень цукру в крові, що може сприяти здоровому артеріальному тиску та зниженню навантаження на кровоносні судини.

Чи може цистеїн підтримувати імунну функцію?

Прийом цистеїну у вигляді добавок пов’язаний з покращенням функції імунної системи через збільшення виробництва глутатіону. Підтримуючи регуляцію активації імунних клітин, імунна відповідь стає більш ефективною, що призводить до кращого захисту від сезонних захворювань.

Чи може цистеїн сприяти росту волосся?

Німецьке дослідження 2000 року вивчало роль цистеїну у випаданні та зростанні волосся. Автори дослідження розділили людей з випаданням волосся на дві групи, одна з яких отримувала цистеїн, насіння проса та пантотенову кислоту, а інша отримувала лише плацебо. Після 4 тижнів лікування вчені спостерігали перші результати під мікроскопом. Через три місяці в групі, яка отримувала комбінацію цистеїну, спостерігалося зменшення випадіння волосся при одночасному відновленні росту волосся. У контрольній групі, однак, ніяких змін у випадінні волосся не спостерігалося. Дерматологи пов’язують цистеїн із стимулюванням природного росту та відновлення волосся.

Які основні постачальники цистеїну?

Хорошими джерелами є свинина, яловичина, птиця та риба. Те ж саме стосується вівсяної каші, яєць і йогурту. Додатковий цистеїн можна додавати до раціону у вигляді добавок у формі порошку та капсул. Кількість цистеїну, що міститься в харчових продуктах, важко визначити. Оскільки метіонін є попередником цистеїну, вміст цих двох сірковмісних амінокислот зазвичай повідомляється разом.

Хто має підвищену потребу в цистеїні?

Деякі стреси та хвороби можуть призвести до підвищеної потреби в цистеїні . Це стосується, перш за все, всіх процесів старіння, хронічних захворювань і взагалі слабкої імунної системи. Цистеїн можна використовувати для профілактики вікових пошкоджень очей. Разом з пантотеновою кислотою може допомогти при артритних захворюваннях, ревматичних запаленнях суглобів і остеоартриті. При важких захворюваннях печінки і цирозі порушується утворення цистеїну. Добавки можуть підвищити низькі рівні цистеїну. Певна форма цистеїну, N-ацетилцистеїн, може розпушувати та розріджувати слиз у бронхах, особливо при респіраторних захворюваннях, таких як бронхіт та астма.

 

Введення N-ацетилцистеїну може полегшити відкашлювання слизу; Зазвичай внутрішні стінки шлунка містять відносно високий рівень глутатіону, який захищає від пошкоджень, викликаних шлунковою рідиною. Якщо є схильність до запальних проблем зі шлунком, цистеїн і глутатіон можуть посилити цей захист і запобігти запаленням і виразкам у шлунку. У деяких випадках надмірного випадіння волосся та облисіння відкладення цистеїну у волоссі занадто низькі. Введення цистеїну може сприяти здоров’ю волосся.

Коли може бути підвищена потреба в цистеїні?

  • при стресових процесах старіння та хронічних захворюваннях

 

  • при важких захворюваннях печінки

 

  • при респіраторних захворюваннях, наприклад, бронхіті, синуситі, астмі

 

  • при артриті

 

  • зі слабкою імунною системою

 

  • у разі токсичного впливу, наприклад, через ліки, важкі метали тощо

 

  • для катаракти

 

  • можливо випадання волосся, облисіння

 

  • з великим вживанням алкоголю

Які наслідки дефіциту цистеїну?

Дефіцит цистеїну може вплинути на багато процесів в організмі. Особливо страждає формування та оновлення клітин, імунна система та структури сполучної тканини. При згаданих захворюваннях і стресах рівень цистеїну зазвичай знижений і потрібна підвищена кількість цієї амінокислоти.

Чи можна передозувати цистеїн чи є побічні ефекти?

Цистеїн є природною амінокислотою, яку організм може виробляти сам. Вважається безпечним для споживання людиною. Побічні ефекти добавок цистеїну зустрічаються рідко і можуть включати нудоту, блювоту, діарею та запор. Ці побічні ефекти зазвичай пов’язані з більш високими дозами. Відомо, що цистеїн не взаємодіє з ліками чи іншими поживними речовинами. Діабетики повинні використовувати цистеїн тільки під наглядом лікаря. Високі дози можуть пригнічувати дію інсуліну і, як наслідок, погіршувати контроль рівня цукру в крові у діабетиків.

 

Вагітним жінкам не можна приймати препарати цистеїну, оскільки в даний час немає досліджень їх впливу. L-цистин не має антиоксидантних властивостей порівняно з цистеїном і може збільшити ризик утворення каменів у нирках. Тому використання L-цистину, як правило, не рекомендується. Слід зазначити, що високі дози цистеїну можуть бути перетворені в амінокислоту цистин шляхом поєднання двох молекул цистеїну. Якщо рівень цистину в сечі постійно підвищений, підвищується ризик утворення каменів у нирках або сечовому міхурі. Цистинурія і цистиноз — це спадкові захворювання обміну речовин, при яких цистин посилено виділяється або накопичується в організмі. При обох захворюваннях функції нирок різко порушуються.

Яка добова потреба в цистеїні?

Добова потреба в цистеїні і метіоніні у здорових дорослих людей становить 13 міліграмів на кілограм маси тіла. Добова потреба в глутатіоні не визначена.

Зміст
×
×

    СООБЩИТЬ О НАЛИЧИИ