Хітозан
Що таке Хітозан?
Зараз ожиріння вважається основною причиною багатьох захворювань у всьому світі, таких як високий кров’яний тиск, усі серцево-судинні захворювання, включаючи серцеві напади, пошкодження печінки, артрит тощо. Ожиріння викликає не лише надмірне споживання їжі, але й неправильне харчування. Хоча для отримання енергії організму в першу чергу потрібні вуглеводи та білки, основним компонентом нашого сьогоднішнього раціону є жир. Особливо важливо, що основним джерелом енергії є жир. Надмірна енергія (калорії) зберігається організмом у вигляді жирових відкладень. Наслідки не тільки косметичні, але й тривалий перебіг зайвої ваги може призвести до перерахованих вище захворювань. Оскільки організму дуже важко розщеплювати вже накопичений жир, слід подбати про те, щоб споживання жиру в щоденному раціоні було якомога меншим. Інша можливість полягає в гальмуванні перетравлення жиру, наприклад, шляхом зв’язування надлишку жиру в травному тракті, а потім його виведення неперетравленим. Таке гальмування засвоєння жиру може забезпечити дієтична добавка ХІТОЗАН .
Хітозанпоходить від грецького слова chiton, що означає нижню білизну, панцир або обладунок, і був відкритий Руже в 1859 році шляхом кип’ятіння хітину з гідроксидом калію. ХІТОЗАН — амінополісахарид, який отримують з панцирів мідій і хітинових панцирів морських ракоподібних (крабів, омарів, креветок і т.д.). За дією ХІТОЗАНУ ця речовина схожа на дію магніту. Полісахарид створює позитивно заряджений гель у кишечнику, який притягує та зв’язує з собою негативно заряджені молекули жиру. Утворюється великий полімер (поєднання багатьох молекул), який більше не може перетравлюватися через свій розмір. Потім полімер «захоплює» інші тверді речовини, такі як цукор і вуглеводи, які інакше були б перетворені на жир і збережені в організмі. Зв’язані таким чином речовини організм виводить неперетравленими.
Таким чином, ХІТОЗАН призводить до ефективного зниження перетравлення жиру, що згодом призводить до зниження рівня холестерину в крові. Оскільки жир (як згадувалося вище) містить у два рази більше калорій, ніж вуглеводи та білки, зменшення перетравлення жиру також забезпечує ефективну підтримку втрати ваги. Крім того, дослідження показали, що регулярний прийом ХІТОЗАНУ призводить до ефективного зниження підвищеного систолічного артеріального тиску. Дослідження, проведене ARS Medicina (Гельсінкі) у 1994 році показало, що піддослідні, які приймали хітозан протягом чотирьох тижнів, втратили 8% своєї маси тіла. Хітозан використовувався протягом двох десятиліть без будь-яких побічних ефектів. Окрім функції зв’язування жиру, хітозан залишається практично неактивним в організмі.
Три дослідження, проведені у Фінляндії, Швеції та Італії, надають інформацію про ефективність хітозану в програмах зниження ваги, які також відповідають науковим критеріям і вимогам, що вимагаються реєстраційними органами. Усі три дослідження продемонстрували ефективність хітозану як харчової добавки для зниження та контролю ваги тіла. Агенти викликають не тільки прискорене зменшення жиру в організмі, але також — пов’язане з цим — зниження артеріального тиску та зниження рівня холестерину LDL. Існують також докази безпеки хітозану як харчової добавки: відповідно до пасажу GRAS (GRAS = Generally Recommended As Safe) відповідно до розділу 170.30 Американського закону про харчові продукти, у США проводилися різні дослідження. до уваги FDA. У рамках цього вдалося довести, що хітозан не має токсичної дії навіть у високих дозах.
Хітозан: ПОКАЗАННЯ
Втрата ваги
ХІТОЗАН є ідеальною добавкою для підтримки дієти. Оскільки ця дієтична добавка знижує засвоєння жиру, значна частина калорійності жиру в щоденній їжі не засвоюється організмом. Оскільки жир є найсильнішим джерелом енергії, ХІТОЗАН ефективно допомагає схуднути. Фінське дослідження показало, що люди, які приймали ХІТОЗАН, втратили вісім відсотків своєї маси тіла протягом чотирьох тижнів.
Зниження холестерину
Підвищений рівень холестерину є поширеним симптомом у населення Центральної Європи. За даними епідеміологічних досліджень, підвищення рівня ліпідів у крові та артеріальний тиск є основними причинами розвитку захворювань серця та судин. Дослідження показали , що ХІТОЗАН є ефективною речовиною для ефективного зниження підвищеного рівня холестерину в крові, зокрема, що призводить до зниження «поганого» холестерину ЛПНЩ і підвищення «хорошого» холестерину ЛПВЩ.
Зниження артеріального тиску
В іншому науковому дослідженні ХІТОЗАН ефективно знижував підвищений артеріальний тиск у чоловіків, які дотримувалися дієти з високим вмістом солі. Цей ефект, ймовірно, викликаний тим, що ХІТОЗАН зменшує всмоктування хлоридів у шлунково-кишковому тракті. Оскільки натрій і хлорид, що містяться в кухонній солі, можуть призвести до надмірної гідратації організму в довгостроковій перспективі, експерти підозрюють, що ця затримка води є частково причинним принципом розвитку високого кров’яного тиску.
Хітозан: Подальші позитивні ефекти
В якості додаткових корисних властивостей ХІТОЗАН також стверджує, що він має пригнічуючий вплив на ріст грибів і бактерій. У цьому контексті особливо важливою є здатність ХІТОЗАНУ пригнічувати ріст Candida. Зрештою, було доведено, що надмірний ріст кандиди в кишечнику може призвести до численних проблем зі здоров’ям. Крім того, ХІТОЗАН також підвищує біодоступність кальцію, що має загальне позитивне значення для кісток, зубів і волосся.
Повідомлення
ХІТОЗАН не є незамінною поживною речовиною, тому людський організм не відчуває дефіциту ХІТОЗАНУ. Проте дослідження, проведені протягом більш тривалого періоду часу, показали, що тривале застосування ХІТОЗАНУ не може виключити порушення засвоєння жиророзчинних вітамінів (вітамінів A, D, E і K) та інших мінералів. Тому рекомендується приймати добавки з вітамінами та мінералами. «Хороші жири» також зв’язуються хітозаном і виводяться. Тому не рекомендується приймати його регулярно під час кожного прийому їжі. Він ідеально підходить для зменшення споживання жиру під час основних жирних страв, таких як бізнес-ланчі, запрошення на м’ясний гриль, сирний буфет тощо. Хітозан є цінним доповненням до правильно реалізованої програми регулювання ваги. Він м’яко очищає кишечник, сприяє травленню, а отже, здоров’ю шлунково-кишкового тракту.
Хітозан — Безпека і побічні ефекти
Хітозан може бути безпечним для більшості людей, якщо його приймати перорально протягом короткого періоду часу до 6 місяців. Можливі побічні ефекти включають легке розлад шлунка, запор і здуття живота.
Застереження та попередження
Вагітність і годування груддю: недостатньо відомо про безпеку хітозану під час вагітності та годування груддю. З цієї причини вагітним і годуючим жінкам слід уникати хітозану , щоб бути в безпеці .
Алергія на ракоподібних: хітозан виготовляють із зовнішнього скелета ракоподібних. Є побоювання, що люди, які страждають алергією на ракоподібних, також можуть мати алергію на хітозан . Однак люди, які страждають алергією на ракоподібних, мають алергію на м’ясо цих тварин, а не на панцир. Тому деякі експерти вважають, що хітозан може не становити проблеми для людей, які страждають алергією на ракоподібних.