+38 050 933 51 60
+38 093 369 29 10
UA RU EN
0
Як ми можемо допомогти?
< Всі теми

Пажитник

Що таке пажитник?

Пажитник, також відомий як пажитник (Trigonella foenum graecum), — це рослина-метелик, що виростає до 50 см у висоту і міцним корінням закріплюється в землі. Рослина цвіте в червні та липні, має листя конюшини та жовтувато-білі квіти. Характерними є плодові коробочки, що містять насіння. Їм рослина зобов’язана своєю назвою; Вони схожі на роги кози. Пажитник бере свій початок у Месопотамії. Однак як культуру його вирощують від Середземномор’я до Середньої Азії. У Німеччині його часто можна зустріти в дикому вигляді в портових районах міст.

 

Пажитник також є стародавньою лікарською рослиною, яка використовувалася ще в медицині Гіппократа. У Стародавній Греції філософи та їхні учні їли насіння пажитника, обсмажені в ячмінній олії, як «допоміжний засіб для роздумів»; звідси випадкова назва «філософська конюшина». У традиційній китайській медицині та інших системах альтернативної медицини пажитник століттями використовувався для лікування шкірних захворювань та багатьох інших захворювань. Пажитник і сьогодні цінується як їжа, особливо в Індії та арабських країнах. Насіння входить до складу порошку каррі і часто необхідне для приправ хлібного тіста.

Харчова цінність

Одна столова ложка (приблизно 11 грамів) пажитника забезпечує 35 ккал і такі поживні речовини:

  • Клітковина: 3 грами
  • Білок: 3 грами
  • Вуглеводи: 6 грам
  • Жир: 1 грам
  • Залізо: 20% добової потреби
  • Марганець: 7% від добової норми
  • Магній: 5% від добової потреби

Біохімія пажитника

Згідно з останніми аналізами, в основному складається з вуглеводів, включаючи клітковину та слиз, а також білки та жири. Рослина характеризується високим вмістом міді. Інші важливі активні речовини включають різні ферменти, незамінні амінокислоти, вітаміни С і Е, ß-каротин, інгібітори протеази, мінерали, сапоніни, дубильні речовини, флавоноїди та ефірні олії.

Пажитник: Терапевтичне значення

Оптимізація кисню

Останні дослідження показують, що високоякісний білковий склад, що міститься в пажитнику, і високий вміст міді в рослині сприяють використанню заліза і, таким чином, розвитку еритроцитів. В результаті спостерігається поліпшення постачання клітин киснем і поживними речовинами. Цей ефект, якого прагнуть найкращі спортсмени під час тренувань на висоті, є основною вимогою для максимальної продуктивності, оптимальної захисної сили та постійного оновлення клітин.

Венозні та ревматичні захворювання

Ще однією властивістю пажитника є його доведений набрякозахисний ефект. Набряки вважаються кардіостимулятором венозних захворювань, особливо варикозного розширення вен і геморою. Фахівці підозрюють, що сапоніни та кумарини, що містяться в лікарській рослині, зроблять пажитник венозним терапевтичним засобом майбутнього. Сапоніни не тільки стабілізують вени, але й сповільнюють розщеплення власного кортизону в організмі. Тоді в крові підвищується рівень кортизону, що забезпечує достатній захист суглобів без побічних ефектів. Пажитник з його протизапальною дією також можна використовувати при ревматичних захворюваннях.

Регуляція обміну речовин

У зв’язку з серцево-судинними захворюваннями сапоніни є потужними «регуляторами» холестерину. Крім того, вони збільшують виділення жовчної кислоти, яка, у свою чергу, зв’язує холестерин і тим самим сприяє його виведенню. Кажуть, що сапоніни також мають імуностимулюючу дію та протидіабетичну дію, що знижує рівень цукру в крові (разом з інгібіторами протеази). Дієтична дієта підтримується відчуттям насичення, яке зумовлене високим вмістом слизу та клітковини в пажитнику.

Пажитник та вплив на рівень тестостерону у чоловіків

Однією з найпоширеніших причин, чому чоловіки використовують добавку, є збільшення вироблення тестостерону. Деякі дослідження показали, що пажитник має позитивний ефект, включаючи підвищення лібідо. У восьмитижневому дослідженні 30 чоловіків студентського віку виконували 4 тренування з обтяженнями на тиждень, при цьому половина з них отримувала 500 мг пажитника на день. Незважаючи на те, що в групі, яка не приймала харчові добавки, спостерігалося незначне зниження рівня тестостерону, у групі, яка приймала пажитник, спостерігалося невелике підвищення. У цій групі також спостерігалося зниження жиру в організмі на 2%.

 

В іншому дослідженні 30 чоловікам дали 600 мг екстракту пажитника, щоб визначити зміни в сексуальній функції та лібідо. Більшість суб’єктів повідомили про збільшення сили та покращення сексуальної функції.

 

Резюме: Початкові дослідження показують, що пажитник може підвищити рівень тестостерону та покращити сексуальну функцію у чоловіків.

Пажитник може допомогти контролювати діабет і рівень цукру в крові

Пажитник може бути корисним при метаболічних розладах, таких як діабет. Здається, пажитник впливає на діабет як 1, так і 2 типу, а також покращує загальну переносимість вуглеводів у людей, які не страждають на діабет. В одному дослідженні суб’єкти з діабетом 1 типу приймали 50 грамів порошку насіння пажитника під час обіду та вечері. Через 10 днів учасники дослідження відчули покращення рівня цукру в крові та зниження рівня загального холестерину та поганого холестерину ЛПНЩ.

 

В іншому дослідженні люди з діабетом приймали пажитник. Вони відчули зниження рівня цукру в крові на 13,4% через 4 години після споживання. Усі ці переваги можуть бути пов’язані з роллю, яку відіграє пажитник у покращенні функції інсуліну. Ефекти, які спостерігалися в дослідженнях з використанням цільного порошку пажитника або цілих насіння, також можуть бути частково пов’язані з високим вмістом клітковини.

Вплив пажитника на виробництво грудного молока

Грудне молоко є найкращим джерелом живлення для немовлят, що розвиваються. Однак багатьом жінкам важко виробляти достатню кількість грудного молока. Хоча ліки, що відпускаються за рецептом, зазвичай використовуються для збільшення виробництва грудного молока, наукові дослідження показують, що пажитник може бути безпечною та природною альтернативою. 14-денне дослідження за участю 77 новоспечених матерів показало, що трав’яний чай, що містить насіння пажитника, збільшує виробництво молока, одночасно допомагаючи дітям набирати більше ваги.

 

В іншому дослідженні 66 матерів розділили на три групи. Один отримував чай ​​з пажитника, другий плацебо, третій нічого. Об’єм молока збільшився на 34 мл у контрольній групі та групі плацебо та на 73 мл у групі пажитника. Ці дослідження використовували трав’яний чай з пажитника замість харчових добавок, але добавки, як вважають, мають подібний ефект.

Пажитник — інші переваги для здоров’я

Пажитник використовується для лікування різноманітних захворювань. Однак багато з цих застосувань ще недостатньо вивчені, щоб зробити значущі висновки. Однак попередні дослідження показують, що пажитник може мати такі переваги:

 

  • Контроль апетиту: на даний момент 3 дослідження показують зниження споживання жиру та апетиту. 14-денне дослідження показало, що учасники дослідження спонтанно зменшили споживання жиру на 17%.

 

  • Рівень холестерину: Деякі дані свідчать про те, що пажитник може знизити рівень холестерину та тригліцеридів.

 

  • Печія: двотижневе пілотне дослідження людей, які регулярно страждали від печії, виявило, що пажитник зменшує симптоми. Ефекти можна порівняти з ефектами фармацевтичних блокаторів шлункової кислоти.

 

  • Запалення: Було показано, що пажитник має протизапальну дію на щурів і мишей. Однак необхідні подальші дослідження, щоб підтвердити цей ефект у людей.

 

Крім того, деякі звіти та окремі спостереження в галузі традиційної медицини свідчать про те, що пажитник може допомогти при виразковому коліті, проблемах зі шкірою та багатьох інших захворюваннях.

Як використовувати пажитник?

Пажитник є інгредієнтом багатьох добавок. Оскільки склад різних добавок відрізняється, рекомендоване дозування залежить від використовуваного продукту. Крім того, дозування може залежати від бажаного ефекту. Більшість досліджень, присвячених впливу пажитника на вироблення тестостерону, використовували 500 мг екстракту пажитника, тоді як інші дослідження використовували від 1000 до 2000 мг.

 

Коли використовуються цілі насіння, дозування в діапазоні від 2 до 5 грамів видаються ефективними, але це залежить від дослідження до дослідження. Добавки пажитника зазвичай слід приймати до або під час їжі. Оскільки пажитник підтримує контроль рівня цукру в крові, може бути доцільним приймати добавки з пажитника разом із найбільш багатою вуглеводами їжею дня.

Безпека і побічні ефекти

Пажитник, ймовірно, безпечний для більшості людей, якщо його приймати перорально в кількості, яка зазвичай міститься в їжі. Пажитник може бути безпечним при застосуванні в медичних кількостях (кількості, що перевищують дієтичні кількості) протягом 6 місяців. Серед можливих побічних ефектів – діарея, розлад шлунку, здуття живота, кашель, хрипи, набряк обличчя та серйозні алергічні реакції у людей із підвищеною чутливістю. Пажитник також може знизити рівень цукру в крові, що слід брати до уваги при прийомі в поєднанні з ліками від діабету.

 

Прийом пажитника також може призвести до зниження апетиту, що може бути проблематичним для людей, які страждають розладом харчової поведінки або намагаються набрати вагу. Крім того, деякі люди повідомляють про дивний, трохи солодкуватий запах тіла під час використання цієї добавки. Дослідження, проведені на тваринах, показують, що дуже високі дози можуть викликати численні небажані побічні ефекти, включаючи пошкодження ДНК, зниження фертильності, неврологічні проблеми та підвищений ризик викидня. Незважаючи на те, що ці побічні ефекти ще не були підтверджені у людей, а використовувані дози були надзвичайно високими, деякі вчені критично ставляться до добавок пажитника.

Застереження та попередження

Вагітність і годування груддю: малоймовірно, що пажитник буде безпечним під час вагітності, якщо його використовувати в кількостях, що перевищують ті, які зазвичай містяться в харчових продуктах. Пажитник може викликати ранні пологи. Вживання пажитника безпосередньо перед народженням може спричинити незвичайний запах тіла дитини, який можна сплутати з «хворобою кленового сиропу». Пажитник не викликає довгострокових ефектів. Хоча пажитник використовується для стимуляції вироблення молока у жінок, які годують грудьми, недостатньо відомо про те, чи безпечний пажитник під час грудного вигодовування, тому краще не вживати пажитник під час годування груддю. Діти: пажитник може бути небезпечним для дітей. Деякі повідомлення пов’язують чай з пажитника з втратою свідомості у дітей. Діти, які п’ють чай з пажитника, можуть відчути незвичайний запах тіла, який нагадує кленовий сироп.

 

Діабет: пажитник може впливати на рівень цукру в крові у діабетиків. Якщо у вас діабет і ви використовуєте пажитник, вам слід звернути увагу на симптоми низького рівня цукру в крові та ретельно контролювати рівень цукру в крові.

Взаємодії

Слід бути обережними при поєднанні пажитника з такими препаратами:

Ліки від діабету

Пажитник може знизити рівень цукру в крові. Ліки від діабету також використовуються для зниження рівня цукру в крові. Прийом пажитника в поєднанні з ліками від діабету може призвести до занадто сильного зниження рівня цукру в крові. З цієї причини слід ретельно контролювати рівень цукру в крові. Дозування ліків від діабету може знадобитися скоригувати.

Препарати, що уповільнюють згортання крові

Пажитник може уповільнити згортання крові. Прийом пажитника з ліками, які також уповільнюють згортання крові, може збільшити ризик кровотечі та синців. Деякі ліки, які можуть уповільнити згортання крові, включають аспірин, диклофенак (вольтарен), ібупрофен, напроксен, гепарин, варфарин та інші.

Варфарин

Варфарин використовується для уповільнення згортання крові. Пажитник також може сповільнити згортання крові. Прийом пажитника в поєднанні з варфарином може збільшити ризик синців і кровотеч. З цієї причини слід регулярно перевіряти кров. Може знадобитися коригування дози варфарину.

Висновок

Пажитник — це виняткова добавка, яка вже давно використовується в галузі природної медицини. Згідно з наявними даними, пажитник може сприяти зниженню рівня цукру в крові, підвищенню рівня тестостерону та збільшенню виробництва молока у жінок, які годують груддю. Крім того, пажитник також може знизити рівень холестерину, зменшити запалення та допомогти контролювати апетит, хоча для цього потрібні додаткові дослідження.

Зміст
×
×

    СООБЩИТЬ О НАЛИЧИИ