Лецитин
Популярні медичні публікації нерідко приділяють велику увагу лецитину. Згадку про цю речовину можна знайти в списку компонентів деяких промислових продуктів. Оскільки цей елемент дуже важливий для людського організму, то він доступний споживачам, як спортивне харчування від MST Nutrition.
Для чого потрібен лецитин?
Лецитин – це жир із сегмента фосфоліпідів, який позначається в складі продуктів, як емульгатор. Його можна виявити в структурі тварин, птахів і риб, а також у певних видах рослин. Найкращі німецькі вітаміни включають до свого переліку цей вид жирів. По суті, ці вітаміни являють собою цілий комплекс корисних сполук разом із токоферолами, вуглеводами і стеролами.
Для організму цей елемент надзвичайно важливий, оскільки:
– з його допомогою здійснюється баланс холестерину;
– лецитин покращує здатність організму протистояти стресу;
– він створює оболонку нервових клітин;
– за його сприяння оптимізується робота внутрішніх травних органів.
Для нормального стану людині в зрілому віці потрібно 10 грамів лецитину на добу, тому вітаміни та мінерали, яких бракує, можна отримати під час застосування спеціальних БАДів.
Який принцип дії лецитину?
Цей елемент є речовиною поверхнево-активної дії. Вона відмінно функціонує на поверхні розділення етапів різних субстанцій. Але якщо спостерігається присутність двох рідких фаз, які не змішуються, то лецитин діятиме в такій ситуації, як емульгатор. Якщо одна з фаз – тверда, а інша – рідка, то цей компонент забезпечує змочування і диспергуючий агент. За двох твердих фаз лецитин утворює ліпосоми, міцели або інші текстури та мінерали.
Німецькі вітаміни для жінок і чоловіків у вигляді лецитину приносять істотну користь для організму загалом і для окремих органів зокрема, а саме:
– печінка – захист від радикалів, сприяння процесу оновлення на клітинному рівні;
– нервова система – є базою для формування білих речовин;
– серце та судини – зменшує густоту крові, покращує її циркуляцію капілярами та судинами;
– статева система – лецитин необхідний для підвищення репродуктивної функції;
– імунітет – продукування антитіл для усунення різних інфекційних захворювань.
Не менш важливий цей компонент і для процесу схуднення, що особливо цінується жінками і дівчатами. Завдяки цій речовині, в організмі істотно поліпшується ліпідний обмін.
Які наслідки дефіциту лецитину в організмі?
Недостатня кількість цього елемента провокує зменшення мієлінової оболонки нервів, внаслідок чого людина стає дратівливою, постійно відчуває втому, погіршення мозкової діяльності. До інших симптомів дефіциту лецитину можна віднести таке:
– погана пам’ять, розсіяна увага;
– неякісний сон, різка зміна настрою;
– організм погано сприймає жирну їжу, внаслідок чого виникає діарея, здуття кишківника та інші проблеми з травленням;
– підвищується рівень кров’яного тиску;
– робота печінки та нирок значно погіршується;
– загострення хвороб серця і судин;
– запальні процеси в суглобах.
У зоні ризику перебувають і ті, хто часто піддається стресам і нервовому виснаженню – за таких ситуацій рівень лецитину в організмі різко знижується.
У яких продуктах міститься лецитин?
Найбільш “багатим” у відсотковому співвідношенні на цей елемент вважається яєчний жовток – у 100 грамах його міститься близько 100 000 мг лецитину. У списку інших продуктів знаходяться:
– ікра риби;
– олія сої та соняшнику;
– м’ясо яловичини;
– горох;
– вівсянка, гречана каша, пшенка;
– горіхи арахісу;
– капуста, морква;
– хлібні вироби.
За великого виробництва лецитин добувають із рибних продуктів, сої, ріпаку, насіння соняшнику.
Кому протипоказаний лецитин?
Потрібно сказати, що особливих заборон до прийому цього вітаміну немає. Разом з тим, обов’язково потрібно враховувати деякі важливі моменти.
Дітям віком до 3 років лецитин до прийому не рекомендований. Холін і жирні кислоти в ньому знищуються під впливом алкоголю. Крім того, слід дотримуватися обережності людям з вираженою алергічною реакцією на цю речовину. До них відносять нудоту, здуття живота, болі в шлунково-кишковому тракті.