+38 050 933 51 60
+38 093 369 29 10
UA RU EN
0
Як ми можемо допомогти?
< Всі теми

Бета-каротин

Потенційні переваги бета-каротину для здоров’я

 

Бета-каротин входить до групи каротиноїдів – групи рослинних пігментів, члени яких, як відомо, мають антиоксидантну та іншу дію. Бета-каротин міститься в багатьох рослинних продуктах, таких як зелені, жовті та оранжеві фрукти та овочі. Бета-каротин є рослинною речовиною, яка швидко перетворюється на вітамін А в організмі, тому його часто вважають формою вітаміну А. Нормальний рівень вітаміну А необхідний для гарного зору, міцної імунної системи та здоров’я в цілому. Бета-каротин становить від 30 до 35% щоденного споживання вітаміну А в західному світі, тоді як у країнах, що розвиваються, це найважливіше, а в деяких випадках і єдине джерело вітаміну А.

Бета-каротин є антиоксидантом

Як і інші каротиноїди, бета-каротин також має антиоксидантні властивості. Це допомагає захистити від активних форм кисню та захищає від окислювального стресу. В одному дослідженні, коли 12 здорових жінок сиділи на дієті з низьким вмістом бета-каротину, у них спостерігався підвищений окислювальний стрес і знижена антиоксидантна активність супероксиддисмутази (СОД). У двох дослідженнях із загалом 167 працівників, які зазнали впливу підвищених концентрацій свинцю, спостерігалися наступні ефекти при прийомі добавок бета-каротину:

 

  • Підвищена активність G6PD, каталази та SOD – усі ці ферменти захищають ваше тіло від окислювального стресу.

 

  • Підвищений рівень вітаміну Е.

 

  • Знижений рівень малонового діальдегіду (МДА) – маркер окисного стресу

 

  • Знижений рівень гомоцистеїну – гомоцистеїн є метаболічним побічним продуктом, який вважається маркером багатьох хронічних захворювань.

 

Проте бета-каротин знижує активність глутатіонпероксидази (GPx) і глутатіон-S-трансферази (GST). GPx і GST важливі для нейтралізації певних вільних радикалів. Кілька досліджень показують, що бета-каротин може бути корисним для пацієнтів з кістозним фіброзом, зменшуючи окислювальний стрес і покращуючи якість життя. Окрім циркуляції в крові, бета-каротин також є нормальним компонентом першого людського молока (молозива), а пізніше грудного молока, де він сприяє окислювальному захисту новонародженого та немовляти.

Бета-каротин корисний для шкіри

Багато досліджень показали, що бета-каротин та інші каротиноїди допомагають захистити шкіру від УФ-променів завдяки антиоксидантній дії. Однак є також дослідження, які не виявили жодних позитивних ефектів.

 

Відповідно до мета-аналізу 7 досліджень із загалом 135 суб’єктів, бета-каротин захищав від сонячних опіків. Однак ефект з’явився лише через 10 тижнів прийому бета-каротину.

 

Інше дослідження вивчало вплив 2 різних доз бета-каротину (30 і 90 мг на день) на зморшки, еластичність шкіри, вміст колагену та пошкодження ДНК, викликане ультрафіолетом, у 30 здорових жінок. Цікаво, що лише менша доза (30 мг на день) покращила зморшки та еластичність шкіри та протидіяла фотостарінню.

 

Бета-каротин, що вводиться через дієту або добавки, є більш ефективним, ніж бета-каротин, нанесений на шкіру, оскільки він більш стабільний.

Бета-каротин сприяє здоров’ю мозку

Оскільки окислювальний стрес може сприяти старінню мозку, антиоксиданти, такі як бета-каротин, можуть допомогти захистити функцію мозку. У клінічному дослідженні, в якому взяли участь майже 6000 учасників, ті, хто отримував тривалий час бета-каротин, краще справлялися з когнітивними завданнями. Загалом вони мали кращу пам’ять і когнітивні функції. Це особливо вірно для людей, які приймали бета-каротин більше 15 років. Короткострокові добавки, однак, були неефективними. У мета-аналізі 7 досліджень споживання бета-каротину було пов’язане з меншим ризиком хвороби Альцгеймера.

Бета-каротин захищає здоров’я очей

У мета-аналізі 22 статей було показано, що підвищений рівень бета-каротину знижує ризик катаракти – помутніння кришталика ока, яке обмежує зір. Подібний зв’язок спостерігався з більшим споживанням бета-каротину з їжею. У 29 пацієнтів з пігментним ретинітом, захворюванням очей, яке може спричинити втрату зору, добавка, що містить бета-каротин, покращила функцію сітківки. У клінічному дослідженні за участю 3640 дорослих ті, хто приймав антиоксидантні добавки (бета-каротин, вітамін Е та вітамін С), мали знижений ризик втрати зору (включаючи вікову дегенерацію жовтої плями). Однак дослідження за участю 22 000 лікарів-чоловіків не показало жодної користі чи шкоди від 12-річного прийому добавок бета-каротину, коли мова йде про катаракту. Проте бета-каротин, як виявилося, знижує підвищений ризик у курців на чверть.

Бета-каротин може захистити від діабету

У понад 37 000 здорових суб’єктів споживання більш високого бета-каротину було пов’язане зі зниженим ризиком діабету. Однак, коли справа доходить до досліджень харчування, важко сказати, чи можна пояснити переваги безпосередньо бета-каротином чи більшим споживанням фруктів і овочів загалом. У 108 людей із ожирінням і без діабету вищий рівень бета-каротину в крові був пов’язаний із вищим рівнем адипонектину в крові. Це означає, що більш високий рівень бета-каротину в крові може підвищити чутливість до інсуліну.

Бета-каротин може захистити від метаболічного синдрому

Метаболічний синдром – це сукупність станів, які виникають разом і підвищують ризик діабету та серцевих захворювань. Якщо у вас метаболічний синдром, у вас є принаймні три з наступних симптомів:

 

  • Гіпертонія

 

  • Високий рівень цукру в крові

 

  • Надлишок жиру в області талії

 

  • Високий рівень холестерину

 

У обсерваційному дослідженні за участю 910 осіб було виявлено, що ті з високим рівнем бета-каротину мали низький ризик розвитку метаболічного синдрому протягом наступних 10 років. Крім того, у них був низький ризик високого рівня холестерину. Бета-каротин може захистити від метаболічного синдрому, зменшуючи всмоктування холестерину в шлунково-кишковому тракті та збільшуючи виділення холестерину з калом.

Дослідження, проведене на щурах, показало, що добавки бета-каротину можуть знизити загальний рівень холестерину, рівень холестерину, відмінного від ЛПВЩ, а також вміст жиру та холестерину в печінці. Це супроводжувалося збільшенням виділення з калом жиру та холестерину.

Бета-каротин пов’язаний зі зниженням рівня сечової кислоти

Високий рівень сечової кислоти може призвести до подагри та каменів у нирках. У обсерваційному дослідженні з більш ніж 14 000 суб’єктів низький рівень бета-каротину був пов’язаний з більш високим рівнем сечової кислоти.

Бета-каротин може захистити від хвороб серця

У більш ніж 1000 чоловіків, за якими спостерігали протягом 15 років, чоловіки з низьким рівнем бета-каротину в крові мали вдвічі більше шансів померти від серцевих захворювань. У мишей, яких годували дієтою з високим вмістом жиру, природне джерело бета-каротину — водорості Dunaliella — зменшувало затвердіння артерій і захищало від підвищення рівня холестерину в крові.

Бета-каротин може захистити від раку

Дослідження підтверджують можливу роль харчового та циркулюючого бета-каротину в профілактиці раку. Ці рівні зазвичай відповідають більшому споживанню фруктів і овочів. Однак результати суперечливі, коли мова заходить про добавку бета-каротину.

Циркулюючий і дієтичний бета-каротин

Більш високі рівні бета-каротину в крові були пов’язані з меншим ризиком раку, включаючи рак легенів, лейкемію та рак кісток.

 

Мета-аналіз 19 досліджень, в яких взяли участь понад 500 000 людей, показує, що більш високе споживання бета-каротину з їжею може знизити ризик раку легенів. Інший мета-аналіз 5 досліджень за участю понад 3700 суб’єктів виявив, що високе споживання бета-каротину з їжею було пов’язане зі зниженням ризику раку яєчників на 16% порівняно з низьким споживанням. У 540 онкологічних пацієнтів із раком голови та шиї, які проходили радіаційне лікування, вищий рівень бета-каротину в крові та більше споживання бета-каротину з їжею було пов’язано з меншою кількістю побічних ефектів і меншою частотою рецидивів раку. Дослідження 190 здорових людей показало U-подібний зв’язок між споживанням бета-каротину та стабільністю геному. Як низьке, так і високе споживання бета-каротину (<4,1 і >6,4 мг на день) збільшує мутації ДНК, що потенційно може призвести до раку.

Бета-каротин добавки

Деякі дослідження показують, що добавки бета-каротину пов’язані з мінімальним зниженням ризику раку, включаючи рак передміхурової залози, рак шийки матки та рак товстої кишки.. Інші дослідження (39 000 і 29 000 людей) не виявили ні позитивного, ні негативного впливу бета-каротину на виникнення раку. Проте мета-аналіз 6 досліджень із загалом понад 40 000 учасників виявив, що додавання бета-каротину підвищує ризик раку сечового міхура. Відповідно до мета-аналізу 9 досліджень, курцям і людям, які зазнали впливу азбесту, слід уникати добавок бета-каротину, оскільки вони можуть збільшити ризик раку легенів або шлунка в цих групах людей.

Бета-каротин може захистити від радіації

Добавки з бета-каротином ефективно зменшили пошкодження клітин у 709 дітей, які зазнали різних доз радіації під час і після аварії на Чорнобильській АЕС. У щурів бета-каротин продемонстрував значну антимутагенну/радіозахисну дію проти радіоактивного йоду, який використовується для діагностики захворювань щитовидної залози.

Бета-каротин може сприяти довголіттю

Мета-аналіз 41 обсерваційного дослідження (що охоплює загалом понад 500 000 осіб) свідчить про те, що як вищий рівень бета-каротину в крові, так і більше споживання бета-каротину з їжею можуть бути пов’язані зі зниженням смертності від усіх причин. Згідно з іншим мета-аналізом понад 25 000 людей, вищий рівень бета-каротину в крові був пов’язаний зі зниженим ризиком смерті від усіх причин. Крім того, у дослідженнях, в яких брали участь загалом 150 000 людей, більш високе споживання бета-каротину з їжею було пов’язане зі зниженням смертності від усіх причин. В іншому дослідженні 29 000 чоловіків, ті з більш високими рівнями бета-каротину в сироватці крові мали значно нижчу смертність від усіх причин, а також від інфарктів, інсультів і раку. В іншому мета-аналізі 53 досліджень (загалом понад 240 000 учасників) прийом бета-каротину в дозах понад 9,6 мг на день був пов’язаний із дещо підвищеною смертністю. У цьому контексті слід також зазначити, що рівень бета-каротину в крові та споживання бета-каротину з їжею відображає споживання фруктів і овочів, і що фрукти та овочі загалом корисні для здоров’я.

Чи можна знайти бета-каротин у натуральних продуктах?

Експерти в галузі охорони здоров’я рекомендують отримувати бета-каротин та інші антиоксиданти з їжею, а не з добавками.

Бета-каротин можна знайти в таких продуктах:

  • Фрукти (абрикоси, персики, дині, цитрусові, помідори, хурма та ін.)

 

  • Зелені овочі (шпинат, броколі, петрушка, капуста)

 

  • Помаранчеві бульбові овочі (морква, батат)

 

  • Продукти тваринного походження (лосось, яєчний жовток, вершковий жир)

 

Вміст бета-каротину найвищий у свіжих фруктах і овочах. Заморожені та консервовані продукти містять менше бета-каротину. Дослідження показують, що поглинання бета-каротину з рослинних джерел коливається від 5 до 65% у людей. Це залежить від багатьох факторів, таких як вміст жиру та клітковини в їжі. Жир позитивно впливає, а клітковина негативно впливає на біодоступність бета-каротину. Приготування на пару підвищує доступність бета-каротину, але тривале варіння має негативний ефект.

Бета-каротин добавки

Бета-каротин також можна приймати у вигляді добавок. Однак бажано спробувати задовольнити свої потреби в бета-каротині за допомогою цілісних продуктів, таких як фрукти та овочі, оскільки ці продукти також містять ряд інших корисних інгредієнтів, які можуть мати позитивний вплив на організм. Вживаючи добавки, слід враховувати, що надмірна кількість бета-каротину може мати негативний вплив на здоров’я, особливо для курців і людей, які вживають алкоголь.

Рекомендоване споживання?

Хоча існує офіційна рекомендована добова норма споживання вітаміну А, офіційної рекомендованої норми споживання бета-каротину немає. У наукових дослідженнях використовувалися дози від 15 до 180 мг на день. Хоча немає встановленої верхньої межі споживання бета-каротину, високі дози можуть бути небезпечними при тривалому застосуванні. Багато експертів рекомендують комбінацію каротиноїдів, таких як лютеїн, каротин, зеаксантин, лікопін тощо, замість окремо взятого бета-каротину. Однак правильна доза змішаних каротиноїдів для коротко- чи довгострокового застосування невідома.

Нормальний діапазон рівня бета-каротину в крові

Рівень бета-каротину в крові не є рутинним тестом. Однак їх можна визначити за допомогою простого аналізу крові. Жінки зазвичай мають дещо вищі рівні, ніж чоловіки. Нормальні рівні для чоловіків знаходяться в діапазоні від 4 до 51 мкг/дл (мікрограмів на децилітр), а для жінок – від 6 до 77 мкг/дл. Рівні можуть дещо відрізнятися в різних лабораторіях.

Низький рівень бета-каротину

Причини низького рівня бета-каротину

Нижченаведені причини зазвичай пов’язані з низьким рівнем бета-каротину. Однак точний діагноз повинен бути встановлений у співпраці з лікарем.

1) Неправильне харчування

Рівень бета-каротину є хорошим показником споживання фруктів і овочів і загальних харчових звичок. Рівень бета-каротину низький у дітей, які погано харчуються, і тих, хто їсть мало фруктів і овочів. Огляд 7 статей, які охоплюють 4500 європейських підлітків, показав, що дефіцит бета-каротину досить поширений і вражає від 14 до 19% усіх підлітків.

2) Ожиріння

Люди з надмірною вагою та ожирінням, як правило, мають нижчий рівень бета-каротину, ніж люди зі здоровою вагою.

У дослідженні 92 здорових суб’єктів із надмірною вагою, які отримували добавки з бета-каротином, ті з вищим ІМТ мали нижчий рівень циркулюючого бета-каротину.

3) Куріння і вживання алкоголю

Куріння знижує рівень бета-каротину.Те ж саме стосується вживання алкоголю.

4) Захворювання, що впливають на засвоєння поживних речовин

Холестатична хвороба печінки може викликати проблеми з всмоктуванням поживних речовин у травному тракті. У обсерваційному дослідженні 53 дітей із холестатичним захворюванням печінки понад 80% мали низький рівень бета-каротину. Іноді, особливо в країнах, що розвиваються, паразити можуть перешкоджати засвоєнню поживних речовин у травному тракті. Дослідження показують, що терапія від глистів може допомогти підвищити рівень бета-каротину у дітей. Дефіцит бета-каротину часто зустрічається на всіх стадіях ВІЛ/СНІДу. Це захворювання може спричинити діарею та перешкодити тонкому кишечнику поглинати жири. Що призводить до зниження рівня бета-каротину в крові). Однак клінічні дослідження не показали позитивного впливу добавок бета-каротину. Низькі рівні бета-каротину, як правило, відображають більш активну інфекцію ВІЛ-1, а не дефіцит, який можна вилікувати за допомогою втручання.

5) Надмірна активність щитовидної залози

У кількох дослідженнях пацієнти з гіпертиреозом або гіперфункцією щитовидної залози мали знижений рівень бета-каротину.

6) Протизаплідні таблетки

У обсерваційному дослідженні за участю 150 жінок жінки, які приймали оральні контрацептиви, мали нижчий рівень бета-каротину, ніж жінки, які не приймали оральні контрацептиви.

Методи підвищення рівня бета-каротину

Найважливішим кроком є ​​робота з лікарем, щоб знайти причину низького рівня бета-каротину та лікувати основні захворювання. Зміни способу життя, описані нижче, слід обговорити з вашим лікуючим лікарем. Жодна з цих стратегій не повинна використовуватися замість того, що рекомендував або призначив лікуючий лікар.

 

 

Найкращий спосіб підвищити рівень бета-каротину — це збільшити кількість багатих на бета-каротин продуктів у вашому раціоні, як описано вище. Клітковина може перешкоджати засвоєнню бета-каротину, тому фруктові та овочеві соки можуть бути кращим джерелом бета-каротину, ніж цілі фрукти та овочі. Однак ще краще споживати жири разом із продуктами, багатими на бета-каротин. Дієтичні жири збільшують біодоступність каротиноїдів у стравах. Наприклад, одне дослідження показало, що авокадо може збільшити як засвоєння бета-каротину (у 2,4-6,6 разів), так і перетворення на вітамін А (в 4,6-12,6 разів). Так само майонез може збільшити засвоєння бета-каротину. Одне дослідження показало, що їжа, що містить майонез, є кращим джерелом бета-каротину, ніж фруктові та овочеві соки. Споживання більшої кількості рослинних стеринів, які зменшують всмоктування холестерину, також знижує біодоступність бета-каротину. Рослинні стерини містяться в зародках пшениці, рослинних оліях (кукурудзяній олії, кунжутній олії, ріпаковій олії та оливковій олії), арахісі, мигдалі та продуктах, збагачених стеролами. Людям із зайвою вагою слід схуднути, оскільки люди з надмірною вагою/ожирінням мають нижчий рівень бета-каротину. Також слід уникати куріння та алкоголю, оскільки обидва вони знижують рівень бета-каротину. Також слід уникати добавок лютеїну, оскільки вони знижують засвоєння бета-каротину.

Підвищений рівень бета-каротину

Причини підвищення рівня бета-каротину

Наступні причини зазвичай пов’язані з високим рівнем бета-каротину. Однак точний діагноз повинен бути встановлений у співпраці з лікарем.

1) Надмірне споживання їжі

Надмірне споживання продуктів, багатих бета-каротином, підвищить рівень бета-каротину та потенційно спричинить отруєння вітаміном А. Однак це трапляється вкрай рідко і трапляється лише при дуже специфічних дієтах. Перетворення бета-каротину у вітамін А зменшується зі збільшенням споживання з їжею, що в більшості випадків захищає від отруєння вітаміном А..

2) Знижена робота щитовидної залози

Люди з гіпотиреозом мають значно вищий рівень бета-каротину.

Симптоми надмірного рівня бета-каротину

Надмірне вживання продуктів, багатих бета-каротином, може викликати отруєння вітамінами. Симптоми цього включають наступне:

 

  • Головний біль

 

  • Нудота і блювання

 

  • Виснаження

 

  • Запаморочення і запаморочення

 

  • Втрата ваги

 

  • Випадання волосся

 

  • Суха шкіра

 

  • Діарея

 

  • Біль у м’язах

Як знизити надмірний рівень бета-каротину

Найважливішим кроком є ​​співпраця з лікарем, щоб знайти причину надмірного рівня бета-каротину та лікувати основні захворювання. При отруєнні вітамінами лікуючий лікар може порекомендувати на деякий час зменшити в раціоні кількість продуктів, багатих бета-каротином. У цьому випадку вам слід уникати фруктових і овочевих соків на користь цільних фруктів і овочів. Крім того, можна споживати більшу кількість рослинних стеринів, які знижують біодоступність бета-каротину. Рослинні стерини містяться в зародках пшениці, рослинних оліях (кукурудзяній олії, кунжутній олії, ріпаковій олії та оливковій олії), арахісі, мигдалі та продуктах, збагачених стеролами.

Ризики

Хоча переваги, як правило, неясні, добавки з бета-каротином, здається, становлять серйозний ризик. Курці або люди, які зазнали впливу азбесту, не повинні використовувати добавки бета-каротину, оскільки навіть низькі дози в цих групах пов’язані з підвищеним ризиком раку, серцевих захворювань, інсульту та смерті. Ці ризики ще більше збільшуються, коли куріння поєднується з вживанням алкоголю. Високе споживання алкоголю в поєднанні з добавками бета-каротину може збільшити ризик захворювань печінки, серцевих захворювань і раку. У високих дозах вітамін А і, ймовірно, також бета-каротин можуть бути токсичними для печінки. Крім того, мета-аналіз 53 досліджень із загалом понад 240 000 учасників показує, що добавки бета-каротину в дозах вище 9,6 мг на день можуть дещо збільшити смертність.

Взаємодії

Якщо ви приймаєте ліки, вам слід заздалегідь обговорити з лікарем добавку бета-каротину. Добавки бета-каротину можуть взаємодіяти з ліками, що використовуються для лікування високого холестерину, та іншими ліками. Через відсутність даних про безпеку дітям, вагітним жінкам і жінкам, які годують груддю, слід приймати добавки з бета-каротином лише за рекомендацією лікаря.

Зміст
×
×

    СПОВІСТИТИ ПРО НАЯВНІСТЬ