Креатин малат
Що таке креатин малат?
Креатин малат – це етиловий ефір креатину, отриманий у результаті комбінування яблучної кислоти і креатину. Він легко засвоюється організмом, збільшуючи енергію. Він синтезується природним шляхом з різних амінокислот, які потім зберігаються в м’язах, а спортсмени можуть отримувати його зі спортивного харчування від MST Nutrition.
Який принцип дії у креатину малату
Малат – це сполука, утворена трьома молекулами креатину, з’єднаними з яблучною кислотою. Цей зв’язок розриває шлункова кислота, яка виділяє чисту речовину, яку поглинає організм. Малат допомагає прискорити і підтримати процеси метаболізму, що підсилюють функціонування м’язів. Він сприяє підвищенню ефективності силових короткочасних тренувань і витривалості.
Для чого потрібен креатин малат
Речовина була розроблена для поліпшення розчинності та сприйняття креатиніну, роблячи його молекулу стабільнішою та більш засвоюваною. Крім того, яблучна кислота є важливим попередником циклу Кребса, тому вона сприяє синтезу АТФ.
Сполука підвищує рівень креатинфосфокреатину, який діє як безпосередній енергетичний резерв під час фізичних зусиль, відтерміновуючи момент настання втоми, покращуючи відновлення м’язів, а також зберігаючи сили під час повторюваних інтенсивних навантажень, особливо якщо між вправами період відновлення 20-60 секунд.
Які наслідки дефіциту креатину малату в організмі
Найчастіше дефіцит проявляється у людей, які дотримуються вегетаріанської дієти. Зниження споживання тваринних білків може викликати такі симптоми, як стомлюваність, астенія, слабкість і схильність до саркопенії.
У яких продуктах міститься креатин малат
Дослідження показують, що для підтримання норми речовини в організмі людині необхідно споживати не менше 500 грамів білка щодня. Тому багато атлетів приймають харчові добавки. Якщо розглядати продукти харчування, максимально багаті на креатин, то для нормалізації рівня речовини в організмі в раціон варто додати такі.
– Червоне м’ясо. У ньому міститься той тип креатину, який перетравлюється організмом найдовше, тому його слід вживати з обережністю. Пісне червоне м’ясо містить мало холестерину та жиру, що робить його найкориснішим для здоров’я джерелом їжі. Продукт, приготований аль-денте, найкраще підходить для отримання найбільшої кількості сполуки. Кожен кілограм червоного м’яса містить від 4 до 4,5 грамів речовини.
– Лосось. Це продукт, визнаний одним із найкорисніших для здоров’я. Він містить велику кількість Омега-3, хороших жирів і багатий на білок. Крім того, це хороше джерело креатину, що містить 4,5 грама в 1 кг.
– Тріска. Вона також є хорошим вибором для збільшення споживання речовини. В 1 кг тріски можна отримати 4 грами добавки. Вона багата на Омега-3 і білок. З нею потрібно бути обережним, тому що це дуже солона риба, а сіль призводить до затримки рідини в організмі.
– Яйця. Вони є ще одним джерелом креатину, вони містять близько 0,5 грама речовини на яйце.
Знайти ці продукти на прилавках супермаркетів, магазинів і ринків не складе труднощів.
Хоча речовина міститься переважно в продуктах тваринного походження, є також деякі овочі, які її містять.
– Шпинат. Крім того, що шпинат багатий на залізо і вітаміни, він містить близько 0,12 грама сполуки в 100 грамах
– Мангольд. Він є чудовим джерелом антиоксидантів, а також містить креатин у такій самій кількості, що і шпинат.
– Буряк. Це дуже корисний овоч, який містить різні поживні речовини і корисні для здоров’я сполуки, включно з креатином у кількості близько 0,05 грама в 100 грамах.
Важливо відзначити, що кількість креатину, що міститься в цих овочах, набагато нижча, ніж у продуктах тваринного походження, тому, якщо ви хочете збільшити споживання креатину для поліпшення своїх фізичних показників, рекомендується додати його до свого раціону дієтичне м’ясо, рибу і яйця.
Кому не можна вживати креатин малат
Протипоказано вживати речовину людям із підвищеною до неї чутливістю, порушенням роботи нирок і зневодненням.