Фосфат кальцію
Що таке Кальцієві солі ортофосфорної кислоти
Фосфати кальцію – це група солей ортофосфорної кислоти, яка складається з трьох основних хімічних елементів: кальцію, фосфору і кисню. Сполука представлена твердою речовиною білого кольору, яка присутня в багатьох живих організмах, включно із зубною емаллю та кістковою тканиною.
Для чого потрібні Фосфати кальцію?
Несе величезну поживну цінність, активно досліджується в лабораторних умовах і застосовується в багатьох сферах діяльності.
Якщо говорити про харчову промисловість, то ортофосфат кальцію активно застосовується як харчова добавка, відома під назвою E341. Елемент вирізняється здатністю вступати в реакцію з киснем і сповільнювати процеси окислення. Тому добавка часто виконує функцію розпушувача, регулятора, емульгатора та стабілізатора, що зберігає колір, форму і подовжує термін зберігання продуктів. Також компонент застосовують як елемент, що перешкоджає злежуванню в спортивному харчуванні від MST Nutrition.
У яких продуктах містяться Фосфати кальцію?
Список продуктів, які є джерелом фосфату кальцію, досить великий. Здебільшого йдеться про товари, які пройшли певний вид обробки. Умовно перелік ділиться на кілька основних груп:
– фруктово-овочева категорія – міститься в картоплі, бобових, овочевих консерваціях, червоному і зеленому перці, моркві, а також фруктових соках;
– злакові – борошно, макаронні вироби, панірування, крекери, різні сухі сніданки;
– кисломолочна продукція – тверді сири, згущене і порошкове молоко, вершкове масло, вершки, будь-які напої та десерти з використанням молока;
– випічка та солодощі – хлібобулочні вироби, варення, желе, різноманітні сиропи та підсолоджувачі, цукерки, кондитерські вироби на основі яєць і фруктів;
– напівфабрикати – заморожені обіди, різні бульйони на основі м’яса, їжа швидкого приготування тощо;
– соєві продукти – морепродукти, м’ясні продукти, супи, приправи і соуси, а також безліч напоїв, включно з алкоголем.
Фосфор у вигляді різних фосфатів потрапляє в людський організм разом із перерахованими вище продуктами. Однак нутрієнт не завжди добре засвоюється, тому що зустрічається в різних формах, наприклад, нерозчинній або важкорозчинній. У цій шкалі найбільш біодоступними вважаються морепродукти, де фосфор засвоюється майже повністю – на 99%. Зі злакових або бобових людина здатна добути близько 20% речовини і найменше з фруктів – не більше 10%.
Як впливає на організм Фосфат кальцію
Особливість кальцію і фосфору в тому, що два ці елементи легко формують хімічний зв’язок і є ключовим макроелементом для життєдіяльності людини та інших живих організмів. Кальцієві солі ортофосфорної кислоти беруть участь у великій кількості біологічних процесів, відповідають за передачу сигналів на клітинному рівні та виробництво енергії. Серед інших функцій не можна не відзначити таке:
– регулює обмінні процеси, підтримує працездатність нервової системи;
– бере участь у регенерації мускулатури, клітин печінки та нирок, відповідає за мінералізацію кісток;
– формує необхідні для шлунково-кишкового тракту ферменти, гормональні сполуки, а також нуклеїнові кислоти і вітаміни групи B;
– відіграє не останню роль у сфері успадкування генів. Ті, хто зацікавлений у здоровому потомстві, мають збагатити раціон достатньою кількістю фосфату кальцію.
Найбільш вивчена сфера – вплив фосфатів кальцію на кісткову тканину. У зв’язку з цим харчові добавки від MST Nutrition, збагачені цими елементами, в основному застосовують для профілактики переломів та інших суміжних захворювань. Крім того, компонент сприяє зміцненню серцево-судинної системи і благотворно впливає на травний тракт.
Чи бувають негативні наслідки від ортофосфорної кислоти
Сьогодні ортофосфат кальцію активно застосовується для виробництва великої кількості продуктів харчування та напоїв. Тому сучасна людина скоріше відчуває надлишок фосфатів у раціоні, ніж їх нестачу. Експерти рекомендують не перевищувати добову норму речовини, яка становить близько 70 мг/кг, щоб не зіткнутися з негативними наслідками для здоров’я.
Присутність макроелемента у високій концентрації робить його канцерогенним, підвищуючи ризик розвитку захворювань шлунково-кишкового тракту, дисфункції нирок, порушення мінерального обміну та кальцифікації судин.