Лізин
Лізин – органічна хімічна сполука, що належить до групи білкових амінокислот. Він не виробляється природним шляхом в організмі людини, хоча й виконує в ньому безліч функцій, зокрема регенерує пошкоджені тканини, захищає від атеросклерозу і зміцнює імунну систему. Варто подбати про його відповідний рівень, щоб запобігти багатьом захворюванням і недугам.
Які основні властивості L-лізину?
Лізин є будівельним блоком білків, зокрема в м’язах, сухожиллях і кістках. Прискорює ріст м’язової маси та регенерацію пошкоджених тканин. З цієї причини він надзвичайно важливий у період росту, а також у фізично активних людей. Рекомендується в період одужання після травм або м’язових перевантажень у людей, які повертаються в спорт після травми.
Лізин, беручи участь у синтезі білка, також бере участь у виробленні гормонів, антитіл, ферментів, а також сприяє виробленню колагену, відповідного, зокрема, для пружності шкіри. Таким чином, він підтримує її гнучкість, гарний стан і молодий вигляд. Він також збільшує абсорбцію кальцію в тонкому кишечнику і рекомендується людям з ризиком його дефіциту. Крім того, він бере участь у метаболізмі жирів, зумовлюючи вироблення L-карнітину. Разом із цією амінокислотою він зміцнює серцево-судинну систему і захищає від атеросклерозу. Лізин пригнічує вироблення аргініну – амінокислоти, що відповідає за поширення в організмі вірусу герпесу ВПГ (використовується для підтримки зараження ним). Ба більше, він зміцнює імунну систему, підвищує імунітет і полегшує симптоми застуди та грипу. Ця амінокислота також позитивно впливає на розумову концентрацію і додає енергії. Добавки лізину можуть бути корисними в боротьбі зі стресом і занепокоєнням. Лізин у поєднанні з іншими антиоксидантами запобігає утворенню та поширенню ракових клітин.
Як проявляється дефіцит лізину?
Чому така корисна і широка дія цієї непомітної амінокислоти? Він бере участь у багатьох процесах в організмі. Де потрібен лізин? Ось його властивості:
– Бере участь у синтезі білка, переважно в м’язах і кістках.
– Відіграє важливу роль в утворенні колагену (компонента сполучної тканини, що відповідає за пружність, пружність, пружність клітин шкіри і сухожиль, кісток, хрящів, стінок судин).
– Бере участь в утворенні ферментів, гормонів і антитіл.
– Відіграє ключову роль у виробництві L-карнітину, що контролює, крім іншого, метаболізм жирів.
– Сприяє засвоєнню кальцію.
Тому дефіцит лізину, особливо хронічний, може спричиняти порушення багатьох процесів, необхідних для правильного функціонування організму. Тож варто гарненько придивитися до харчових добавок від MST Nutrition, у складі яких є цей інгредієнт, і за потреби поповнити його рівень.
Найпоширеніші симптоми дефіциту лізину включають:
– втома;
– дратівливість;
– падіння енергії;
– проблеми з концентрацією уваги;
– поганий стан і випадіння волосся;
– анемія;
– герпес;
– налиті кров’ю очі;
– запаморочення;
– декальцинація кісток;
– атрофія м’язів, уповільнення росту.
Також може бути різка відсутність апетиту.
У яких продуктах міститься L-лізин
Лізин як важлива хімічна сполука має надходити до щоденного раціону з їжею або біологічно активними добавками. У якій їжі він міститься? Він міститься як у тваринній, так і в рослинній їжі. Продукти, що містять його, включають:
– сир і кисломолочний сир;
– яйця;
– молоко;
– риба (наприклад, палтус, лосось, тунець);
– курка;
– індичка;
– яловичина,
– шоколад;
– мигдаль;
– соєві продукти;
– цільнозерновий хліб;
– какао та ін.
Продуктів харчування з цією амінокислотою досить багато, але також можна використовувати добавки, які допомагають швидкому засвоєнню.
До чого призводить передозування L-лізину?
Передозування лізину трапляється рідко і зазвичай призводить до шлунково-кишкових розладів і діареї. Чітких протипоказань до застосування препаратів лізину в рекомендованих дозах немає, проте він не рекомендується вагітним, жінкам, які годують груддю, і людям, яким у найближчому майбутньому заплановано хірургічне втручання.