Фосфат кальцію (Е341)
Що таке фосфат кальцію (Е341)
Фосфат кальцію (Е341) – речовина, що виникає в результаті неорганічних реакцій. По суті, це з’єднання солі кальцію та ортофосфорної кислоти. Фосфат кальцію дуже важливий для багатьох процесів, пов’язаних із фізіологією, має унікальну властивість не вступати в реакцію з позаклітинними рідинами, що існують у нашому організмі.
Кальцій в організмі здебільшого міститься в сполуках із фосфатами. Людські кістки на 70% складаються саме з цієї сполуки. Вона ж формує і зубну емаль, відіграючи першорядну роль при захисті від карієсу і демінералізації.
Виділяють кілька підвидів сполук фосфату кальцію (гідроксиапатитів):
– Е341(і) – однозаміщений ортофосфат кальцію
– Е341(іі) – двозаміщений ортофосфат кальцію
– Е341(ііі) – тризаміщений ортофосфат кальцію
Фосфат кальцію можна отримати з мінералів, які широко поширені на нашій планеті – це апатит та інші. Також його отримують, використовуючи для цього хімічні реакції. Ортофосфат кальцію присутній і в продуктах харчування.
На вигляд ця речовина має вигляд аморфного порошку білого кольору. Мікроелемент погано розчиняється у звичайних рідинах, і, як не дивно, зі збільшенням температури ця властивість лише посилюється. Єдине, що може вплинути на фосфат кальцію – кислота.
Як застосовується фосфат кальцію (Е341)
Фосфат кальцію застосовують у різних сферах. Насамперед, звісно, в медицині, але крім цього в харчовій промисловості та хімічній.
Відомо, що цю сполуку наш організм дуже добре засвоює, тому вживання ортофосфату кальцію з медичною метою проводиться під суворим контролем, щоб не завдати шкоди. Помірне вживання цього мікроелемента рекомендують усім. Це позитивно позначиться на профілактиці багатьох хвороб, підтримає роботу внутрішніх органів і систем. Правильне його вживання сприяє:
– росту кісток,
– зміцненню кісткової тканини,
– насиченню іонами кальцію і фосфату.
Регулярне вживання таких продуктів, як тверді сири, волоські горіхи та арахіс, продукти моря, насіння і бобові забезпечить стійкий профілактичний ефект і зміцнить організм кожної людини.
Також цю сполуку використовують як біоматеріал, який добре контактує з твердими тканинами людського організму. Тому вона присутня в матеріалі, що заміщає кісткову тканину, є одним зі складових компонентів протезів та ендопротезів. У стоматологічній практиці його використовують для відновлення демінералізованої емалі та профілактики карієсу, за допомогою включення до складу лікувальних зубних паст.
У медицині фосфат кальцію використовують як компонент для виробництва антибіотиків. Також широко поширений під час виготовлення спортивного харчування від MST Nutrition.
У побутовому житті цей мікроелемент використовують у харчовій промисловості (випічка, згущене молоко, фарші, чаї, напівфабрикати, сухе молоко). Промислове виробництво плавлених сирів також не обходиться без фосфату кальцію. На великих консервних підприємствах цей мікроелемент додають у продукцію з овочів і фруктів як ущільнювач.
У легкій промисловості цю сполуку використовують для створення керамічної та скляної продукції, матеріалів для обробки поверхні (абразивів).
Чи буває шкода від використання фосфату кальцію
Світовою спільнотою мікроелемент фосфат кальцію визнаний безпечним. І все таки просочується з різних джерел інформація про його негативний вплив на організм людини. Насамперед це пов’язано зі шлунком і кишківником, у яких він може спричиняти різні захворювання і розлади.