+38 050 933 51 60 +38 093 369 29 10
0

Хондроїтин сульфат – ключовий компонент хрящової тканини, сухожиль і зв’язок

Хондропротектори – це назва сукупності препаратів, що надають захисний вплив на суглобовий апарат людини і сприяють здійсненню в ньому відновлювальних процесів (hondros по-грецьки означає “хрящ”).

Хондропротектори зміцнюють опорно-рухову систему, стимулюють регенерацію її тканин і надають загальну протизапальну та аналгетичну дію.

До групи найефективніших складових хондропротекторів безумовно входить хондроїтин сульфат.

Хондроїтин сульфат є одним з ключових біополімерних компонентів хрящової тканини, сухожиль і зв’язок. З хімічної точки зору хондроїтин сульфат входить до групи сполук, що складаються з довгих ниткоподібних (фібрилярних) полімерних ланцюгів.

Елементарна ланка хондроїтину сульфату складається з двох основних фрагментів. Перший представляє окислену форму глюкози – глюкоуронову кислоту. Другий є азотовмісним похідним простого цукру – галактози, що входить до складу молочного цукру – лактози.

Висока біологічна активність групи сполук, до яких належить хондроїтин сульфат, обумовлена присутністю в їх складі кількох активних функціональних груп та наявністю хоча б однієї сильнокислотної сульфогрупи. Це забезпечує молекулі хондроїтину сульфату високу спорідненість до води (гідрофільність) та прояв поверхнево-активних властивостей.

 

У живих системах сильнокислотні сульфогрупи нейтралізуються неорганічними катіонами чи основними аміногрупами білків. Завдяки цьому хондроїтин сульфат утворює міцні сполуки з білками, особливо з колагеном.

Основною причиною, за якою хондроїтин сульфат широко використовується як хондропротектор, є те, що він збільшує міцність суглобових хрящів при стиску та розтягуванні, входить до складу внутрішньосуглобової рідини, що виконує змащувальну функцію в суглобах, завдяки чому забезпечується більш гладке і рівне ковзання суглобів. щодо друга.

Особливістю хондроїтину сульфату є його здатність зберігати воду та поживні речовини в товщі хряща у вигляді водних порожнин, що забезпечують хорошу амортизацію та поглинання ударів.

Разом з тим хондроїтин сульфат сприяє проникності хрящів, що є дуже важливим фактором для живлення цих тканин та відведення з них кінцевих продуктів процесу обміну речовин.

Хондроїтин сульфат зміцнює хрящові прокладки між суглобовими поверхнями, перешкоджаючи їх стирання. Він покращує фосфорно-кальцієвий обмін у хрящовій тканині.

Важливою властивістю хондроїтину сульфату є його здатність послаблювати дію ферментів, що руйнують сполучну тканину. При цьому здатність до такого впливу компонентів хрящової тканини, наприклад акул, приблизно в 100 разів вище, ніж у хрящів великої рогатої худоби.

Хондроїтин сульфат має виразну аналгетичну дію, зменшує болючість і збільшує рухливість уражених суглобів, сприяє регенерації хрящових поверхонь і суглобової сумки.

Біохімічні аналізи складу крові і внутрішньосуглобової рідини, що проводилися під час багатьох наукових досліджень, об’єктивно підтверджують зроблені висновки.

Фрагменти хондроїтину сульфату після потрапляння в організм та їх часткової деструкції у шлунково-кишковому тракті можуть виступати як будівельні блоки при синтезі багатьох інших видів сполучних тканин в організмі.

При цьому важливо звернути увагу на той факт, що якщо необхідне споживання хондроїтину сульфату здійснювалося людиною за рахунок прийому в їжу сухожиль і хрящів тварин і особливо риб, то в даний час використання цих продуктів значно скоротилося або практично зникло. Згадайте, наприклад, скільки акул чи осетрів ви з’їли самі за останній рік?

 

У зв’язку з цим хондроїтин сульфат повинен надходити в організм у готовому вигляді або у формі його попередників. Для цього хондроїтин сульфат в даний час у промислових масштабах витягують з кісток і хрящів риб та сільськогосподарських тварин.

Найбільш цінними при цьому виявляються низькомолекулярні фракції хондроїтину сульфату, які мають здатність майже повністю всмоктуватись у шлунково-кишковому тракті і потім служити основою у процесі синтезу хрящових та сполучних тканин. Найбільшу фізіологічну активність з цієї точки зору мають хрящі акул, скатів, осетрових і лососевих риб.

 

Виділення чистого хондроїтину сульфату з природних об’єктів є досить складним інженерним завданням, оскільки пов’язане з необхідністю поділу двох високомолекулярних фібрилярних сполук – хондроїтину сульфату та колагену. Це природно знаходить своє відображення у досить високій вартості добре очищеного хондроїтину сульфату.

Було встановлено, що при спільній присутності хондроїтину сульфату і глюкозаміну сульфату вони мають синергетичну дію, тобто взаємно посилюють ефект впливу один одного. В результаті комбінація хондроїтину сульфату та глюкозаміну сульфату, збагачена додатково гіалуроновою кислотою, найбільш ефективно уповільнює процес наростання дегенеративних змін у суглобах та зупиняє руйнування хряща порівняно з дією цих речовин окремо.

Рекомендована норма прийому хондроїтину сульфату для звичайних людей із нормальною масою тіла близько 70–80 кг становить 1200 мг/добу в умовах його прийому двічі чи тричі на день. Тривалість прийому хондроїтину сульфату до досягнення відчутного клінічного ефекту повинна бути не менше ніж 12 тижнів.

Біодоступність, тобто засвоюваність хондроїтину сульфату в організмі при споживанні його з їжею, на жаль, невисока і оцінюється приблизно в 13%. Це пояснюється великими розмірами його молекули, що ускладнює проникнення її в потік крові і далі в області суглобів в організмі.

Це служить додатковим фактором, що пояснює необхідність тривалого (до року) використання хондроїтину сульфату при спортивних травмах та виражених захворюваннях суглобів.

На жаль, тільки при тривалому застосуванні хондроїтину сульфату виявляється можливим досягнення більшої рухливості суглобів, зниження вираженості больового синдрому та рентгенологічно підтверджуваного збільшення величини міжсуглобового проміжку та зростання загальної товщини хрящової пластини.

Ефективними продуктами для покращення стану та профілактики захворювань суглобів та зв’язок, а також прискорення відновлення опорно-рухового апарату після великих за обсягом та інтенсивних фізичних навантажень та отриманих травм, є продукти MST® Nutrition:

MST® Flex PRO, який в оптимальному поєднанні містить у своєму складі хондроїтин сульфат, глюкозаміну сульфат, гідролізат колагену, гіалуронову кислоту, необхідні види вітамінів та низку інших фізіологічно активних компонентів;

MST® Collagen for Joints FORTIGEL OptiMSM рідкий колаген для суглобів – ефективний концентрований комплекс у біодоступній рідкій формі для здоров’я суглобів та хрящів, поєднує у своєму складі гідролізований колаген, глюкозамін сульфат, хондроїтин сульфат, OptiMSM , гіалуронову кислоту;

MST® Glucosamine Chondroitin MSM + Hyaluronic Acid 🧬 Глюкозамін Хондроїтин МСМ + Гіалуронова кислота – комбінований багатокомпонентний хондропротектор нового покоління, який посилений гіалуроновою кислотою та л-проліном , для лікування захворювань суглобів та профілактики їх передчасного старіння, в якому містяться найбільш ефективні речовини. в формі сульфатів, метилсульфонілметан.

На закінчення можна відзначити, що в нашому житті власне тіло, розум і воля діють у нерозривному зв’язку, взаємно посилюючи та підтримуючи одне одного. Тому важливо зберігати кожну з цих складових у найкращому стані.

Хондроїтин сульфат, гіалуронова кислота та інші подібні до них життєво важливі компоненти допомагають нам забезпечувати необхідний біологічний баланс в організмі та в цілому створювати умови для його функціонування на вищому рівні життєвих показників.

×

    СПОВІСТИТИ ПРО НАЯВНІСТЬ