+38 050 933 51 60
+38 093 369 29 10
UA RU EN
0

Чоловіча дієта – якою вона має бути?

Раціон чоловіка практично не відрізняється від жіночого. При цьому «склад» тіла чоловіків, що звичайно трохи відрізняється від жіночого тіла. Чоловіки, звичайно, мають більше м’язової тканини і, отже, їм потрібно більше енергії.

Крім того, потреба в деяких вітамінах і мінералах у чоловіків дещо відрізняється від рекомендованої норми для жінок. Деякі елементи чоловічого раціону відрізняються від жіночого, що може впливати на певні аспекти здоров’я.

Чи повинні чоловіки їсти більше, ніж жінки?

У чоловіків зазвичай вища потреба в калоріях, ніж у жінок, оскільки у них зазвичай більша маса тіла і, перш за все, більше м’язової тканини. Це фізіологічне явище, але не правило. Наприклад: швидкість основного обміну (PPM) у 30-річного чоловіка з масою тіла 70 кг і зріст 170 см буде приблизно на 180 ккал вище, ніж у 30-річної жінки з такими ж параметрами.

Потреба в білку однакова (0,9 г/кг/день) у представників обох статей у дорослому віці. Вона варіюється в залежності від:

  • віку;
  • фізичної активності;
  • стан здоров’я;
  • фізіологічного статусу (у жінок).

Оскільки чоловіки часто важать більше, їх потреби у білку можуть бути вищими, ніж у жінок.

Споживання потрібної кількості білка дуже важливе для підтримки правильної маси тіла та його складу, а також для протікання багатьох важливих процесів в організмі людини. Білок необхідний вироблення гормонів, зокрема тестостерону, що особливо важливо задля чоловічого здоров’я. Білок міститься у м’ясі, рибі, молочних продуктах, зернових, горіхах та бобових.

Дорослі чоловіки мають більшу потребу у більшості вітамінів та мінералів, ніж жінки. Ці інгредієнти включають вітаміни С, К, Е та більшу частину групи В, а також магній та цинк. Винятком є ​​залізо, якого жінки репродуктивного віку мають одержувати у більшій кількості (через менструальну крововтрату).

Чоловіча дієта та ризики для здоров’я

Деякі захворювання та проблеми зі здоров’ям можуть бути більш поширеними у представників однієї статі, ніж у представників іншої. Це може бути пов’язано, наприклад, з ґендерними особливостями харчування або сприятливими умовами, пов’язаними з фізіологією людини.

Серцево-судинні захворювання частіше діагностуються у чоловіків. Це може бути пов’язане з генетичними умовами, а також певними тенденціями, пов’язаними з способом життя. Чоловіки частіше, ніж жінки, курять цигарки, зловживають алкоголем та мають нездорові харчові звички. Така поведінка сприяє вищій захворюваності на хвороби серця та системи кровообігу.

Багато чоловіків борються з надмірною вагою чи ожирінням. Це може бути пов’язано, наприклад, з високим споживанням оброблених харчових продуктів, які зазвичай дуже калорійні. Важливо запобігти ожиріння, працюючи над здоровим харчуванням. Що важливо, так це контроль ваги, регулярна фізична активність та дієта з низьким вмістом оброблених продуктів, багата білком, овочами, фруктами та клітковиною.

×
×

    СПОВІСТИТИ ПРО НАЯВНІСТЬ